Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Wij bieden twee vormen van manuele therapie aan. Binnen beide vormen passen onze manueeltherapeuten Mirjam en Roel een scala aan mobiliserende en manipulatieve behandelingen toe gericht op het normaliseren van bewegingen.

Manuele therapie E.S. (door Mirjam van Kemenade)

Mirjam past een behandelwijze toe volgens de manuele therapie E.S., waarbij zij zich richt op de behandeling van klachten van het bewegingsapparaat of klachten die daarvan zijn afgeleid. Het richt zich met name op de gewrichten van het gehele lichaam. Fysiotherapie-kemps-behandelbankManuele therapeuten E.S. trachten uitsluitend door gebruik van handgrepen een optimale bewegingsfunctie te realiseren en te handhaven. Hierbij wordt zeer subtiel en meestal pijnloos gewrichten in het lichaam bewogen. De methode wordt ook wel de eggshell (E.S.) methode genoemd. De kracht die bij de behandeling wordt gebruikt is zo gering, dat een eierschaal nog niet zou breken. Er wordt dus niet gekraakt (manipulatie).

Met minder kracht wordt er meer specifiek het bewegingsapparaat behandeld. De klacht wordt niet alleen lokaal verminderd, maar ook onderliggende disbalans in bewegingen worden weggenomen waardoor klachten duurzaam verdwijnen. Het bijzondere aan deze technieken is ook dat je vaak meerdere problemen in een sessie tegelijk kunt behandelen.

Manuele therapie SOMT (door Roel Hazelzet)

Roel volgde de post-HBO master Manuele therapie aan de SOMT in Amersfoort. Hier heeft hij uitgebreide en specifieke kennis opgedaan van de werking en de ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten. De master onderscheidt zich van de fysiotherapeut doordat hij complexe manuele vaardigheden kan toepassen voor het diagnosticeren en behandelen van beperkingen van gewrichten. Ten opzichte van de manuele therapie E.S. past Roel zwaardere gewrichtsmobilisaties en high velocity thrust-technieken (manipulaties) toe, gericht op het verbeteren verbeteren van de bewegingen. Dit alles wordt belicht en onderbouwd vanuit het best beschikbare wetenschappelijke bewijs. Roel is speciaal geïnteresseerd in complexere casuistieken, waarbij second opinions vanuit het werkveld fysiotherapie een uitdaging voor hem zijn.